* Inseminare artificiala! Microdermoabraziune cu diamant si tratament cu E-Light(IPL cu Radiofrecventa)!


colposcopia si biopsia cervicala

colposcopieColposcopia este o procedura ginecologica de inspectare a vulvei, a peretilor vaginali si ai cervixului cu ajutorul unui colposcop, pentru depistarea eventualelor anomalii ale stucturilor acestora. Daca in timpul efectuarii colposcopiei se depisteaza eventuale probleme sau anomalii ale acestor organe, medicul dumneavoastra specialist poate dispune efectuarea unei biopsii, folosirea unor substante de evidentiere a zonelor tisulare cu probleme. Colposcopia nu trebuie confundata cu culdoscopia, care presupune un examen vizual al cavitatii pelvine, cu ajutorul unui endoscop introdus in vagin in fundul de sac dauglas.

In general medicul dumneavoastra specialist poate sa dispuna efectuarea colposcopiei in cazul in care rezulatele testului Papanicolau nu sunt multumitoare, iar acest lucru poate fi cauzat de infectii virale (virusul Papilloma uman), sau alte tipuri de infectii, de genul celor provocate de bacterii, ciuperci sau protozoarul Trichomonas. Rezultate anormale ale testului Papanicolau pot sa apara si in cazul schimbarilor naturale ale celulelor cervixului (vaginita atrofica), manifestate dupa atingerea varstei menopauzei. Este indicat ca si in cazul acestor schimbari celulare sa fie efectuate teste complementare, pentru eliminarea riscului dezvoltarii acestora in forme precanceroase sau chiar canceroase.

In timpul efectuarii testului este posibil ca medicul specialist sa ataseze colpscopului o camera video sau sa evidentieze zonele vaginului si ale cervixului care prezinta probleme, cu ajutorul unui tampon de vata imbibat cu acid acetic si uneori solutie Lugol.

De ce se face testul?

In general colposcopia este realizata pentru:
- a evalua zona cervixului in cazul in care rezultatele testului Papanicolau sunt nemultumitoare. Daca in timpul colposcopiei sunt descoperite anomalii ale zonei tisulare ale cervixului, este posibil ca medicul specialist sa dispuna efectuarea unei biopsii cervicale sau ale canalului endocervical;
- depistare unor umflaturi sau altor probleme precum negii genitali regasiti la nivelul vaginului sau al cervixului;
- reevaluarea unor zone tisulare anormale descoperite la efectuarea unei colposcopii anterioare,sau pentru monitorizarea eficientei unui anumit tratament administrat;
- evaluarea cervixului in cazul in care testul pentru virusul Papilloma Uman indica un risc sporit de manifestare al acestui virus in organism.

Pregatire pacient

Pentru ca acest test sa se desfasoare in bune conditii si pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai concludente este important sa urmati cativa pasi simpli:
- informati-va medicul specialist daca sunteti insarcinata sau daca exista sanse sa fi ramas insarcinata. In acest caz veti fi rugata sa furnizati o proba de sange sau urina, pentru clarificarea acestei situatii. Cu toate acestea este foarte important sa stiti ca acest test nu implica riscuri chiar daca este efectuat in timpul sarcinii (lucru valabil si daca este necesara efectuarea unei biopsii in timpul colposcopiei);
-informati-va medicul specialist daca urmati vreun tratement medicamentos. Decizia de a intrerupe tratamentul nu trebuie luata pe cont propriu, ci doar impreuna cu medicul specialist;
- spuneti-i medicului dumneavoastra daca sunteti alergic la vreun medixcament sau compus farmaceutic;
- ati avut probleme de coagulare a sangelui sau luati medicamente precum aspirina sau walfarina;
- ati urmat tratamente pentru infectiile vaginale, cervicale, sau pelvine.

In afara de acesti pasi care presupun o discutie deschisa cu medicul dumneavoastra specialist este important ca inainte cu 24 de ore de efectuarea colposcopiei sa nu faceti dus, sa nu folositi tampoane interne sau tratamente vaginale. Deasemenea trebuie sa urinati inainte de efectuarea testului pentru ca vezica dumneavoastra sa fie goala.

Este posibil ca medicul specialist sa va recomande sa lauti un calmant pentru durere, precum ibuprofenul, cu 30 pana la 60 de minute inante de efectuarea propriu-zisa a testului (acest lucru este indicat cu precadere daca va fi necesara si efectuarea unei biopsii.

Colposcopia nu poate fi efectuata in timpul ciclului menstrual deoarece celulele sanguine pot ingreuna cercetarea cervixului. Cel mai indicat moment pentru efectuarea colposcopiei este prima parte a ciclului menstrual, adica intre zilele 8 si 12 de la inceputul ultimei perioade de menstruatie.

Inainte de realizarea colposcopiei medicul specialist va va cere sa semnati un formular prin care se atesta faptul ca intelegeti si acceptati riscurile implicate de efectuarea testului.

colposcopie4Cum se face testul?

In mod normal colposcopia poate fi realizata de catre medicul ginecolog, medicul de familie sau o asistenta care are pregatirea necesara. Pentru ca testul sa poata fi realizat este necesar sa va dezgoliti zona de la talie in jos, si apoi sa va asezati pe masa de consultatie cu picioarele ridicate pentru a da medicului posibilitatea de a va examina. Doctorul va va introduce in vagin un instrument prevazut cu lamele moi si curbate, care are rolul de a departa paretii vaginali pentru a da medicului posibilitatea de a examina mai bine zona vaginului si a cervixului.

In timpul examinarii medicul va muta colposcopul de-a lungul vaginului, in timp ce examineaza cu ajutorul microscopilui zona vaginala si cea a cervixului. In anumite situatii medicul dumneavoastra poate folosi solutii de acid acetic diluat cu apa sau Lugol pentru evidentierea zonelor tisulare care prezinta anomalii, si deasemenea acele zone pot fi filmate sau fotografiate pentru studierea ulterioara.

Daca la nivelul cervixului sunt descoperite zone tisulare cu anomalii se va preleva o mostra de tesut (biopsie), care va fi ulterior examinata la microscop in vederea descoperirii unor forme de cancer sau stabilirea riscului dezvoltarii acestora. In plus, nu trebuie sa va ingrijorati cu privire la sangerarile abundente care pot aparea in urma biopsiei. Daca acest lucru se intampla, doctorul va aplica local o solutie speciala (Monsel) sau nitrat de argint pentru a opri sangerarea.

Daca este necesara o proba de tesut de la nivelul canalului endocervical, atunci doctorul va chiureta o mostra de tesut din acea zona. Avand in vedere ca aceasta zona nu poate fi vazuta cu ajutorul colposcopului, medicul dumneavoastra specialist va introduce un intrument ascutit la un capat, numit chiureta, cu ajutorul caruia va colecta o mostra de tesut. Singura restrictie pe care o impune acest test este aceea de a nu fi efectuat in cazul femeilor insarcinate, deoarece prezinta riscul de a provoca un avort spontan.

Cum se simte?

Este posibil ca in momentul introducerii colposcopului la nivelul vaginului sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort, iar ca in timpul prelevarii mostrei de tesut pentru biopsie sa simtiti niste crape usoare.

Riscuri

In mod normal, colposcopia nu presupune riscuri majore (acest lucru este valabil si in cazul in care este necesara si efectuarea unei biopsii). Cu toate acestea, in cazuri destul de rare prelevarea probei de tesut poate provoca infecti sau sangerari acute, care pot fi insa oprite prin aplicatea locala a unui lichid special, ca nitratul de argint sau Monsel.

Dupa efectuarea testului
Este posibil ca in decurs de 24 pana la 48 de ore sa resimtiti o usoara durere la nivel vaginal. Deasemenea timp de o saptamana este normal sa apara scurgeri sau sangerari, dar nu mai abundente ca fluxul dumneavoastra menstrual (daca pentru oprirea sangerarii cauzate de biopsie a fost folosita solutie de Monsel scurgerile vor avea o culoare mai inchisa). Pentru a ingadui cervixului sa se vindece asa cum trebuie este indicat ca timp de o saptamana sa nu curatati zona, sa nu aveti contact sexual si sa nu folositi tampoane interne timp de o saptamana, precum si sa nu faceti efort fizic timp de 24 de ore de la efectuare testului.

Este necesar sa luati imediat legatura cu medicul specialist daca prezentati una dintre urmatoarele simptome:
- sangerari vaginale masive (un flux mai abundent decat cel din perioada de menstruatie):
- febra;
- dureri abdominale;
- scurgeri vaginale urat mirositoare.

 

colposcopie5Rezultate

Colposcopia este o metoda ginecologica de inspectare a vulvei, a peretilor vaginali si a cervixului, cu ajutor unui dispozitiv de amplificare a imaginii, numit colposcop. In timpul efectuarii acestui test medicul dumneavoastra specialist va discuta cu dumneavoastra in legatura cu ceea ce arata colposcopul. Daca este necesara si prelevarea unei mostre de tesut (biopsie), atunci este posibil ca rezultatele analizei sa fie disponibile in cateva zile.

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile este necesar ca solutiile de colorare a cervixului, precum acidul acetic diluat cu apa sau iodul, sa nu evidentieze zone tisulare anormale. Acest lucru este valabil si in cazul rezultatelor biopsiei.

Daca dimpotriva aplicarea solutiilor de colorare a cervixului indica zone tisulare cu anomalii, acest lucru poate indica prezenta unor umflaturi , sau a altor conditii medicale precum negii genitali sau alte infectii, regasite la nivelul cervixului sau al vaginului. Daca mostra de tesut prelevata pentru examenul de laborator indica anomalii la nivel celular, acest lucru se poate datora dezvoltarii unei forme de cancer, sau riscului sporit de aparitie al acestor conditii medicale.

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului pot fi influentate de:
- folosirea tampoanelor interne, a cremelor sau medicamentelor intravaginale cu 24 de ore inaintea efectuarii testului. Deasemenea nu este indicat sa intretineti relatii sexuale si sa faceti dus cu cel putin 24 de ore inainte;
- efectuarea testului in perioada de menstruatie;
- dezvoltarea unor infectii cervicale si vaginale;
- atingerea varstei menopauzei. Schimbarile hormonale care apar in acesta perioada pot ingreuna examinarea canalului cervical.

Alte informatii

Este bine ca inainte de efectuarea propriu-zisa a testului sa vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist in legatura cu orice nelamurire legata de metoda folosita pentru colposcopie, precum si despre riscurile pe care acesta le implica.

 

Info sanatate

Holter - monitorizare EKG

Holter - monitorizare EKG

   Un monitor Holter este un dispozitiv care inregistreaza in mod continuu ritmul inimii in timpul activitatilor de zi cu zi, de obicei pe o perioada de 24 ore. Mai este numit si "electrocardiograma...
Injectarea cu Botox

Injectarea cu Botox

Injectarea cu Botox reprezinta un tratament cosmetic eficient si sigur, care a devenit din ce in ce mai popular datorita efectelor sale in tratarea ridurilor fine, de expresie, cat si a celor profunde. Toxina...
Investigatii paraclinice in cardiologie - care, cand si cum?

Investigatii paraclinice in cardiologie - care, cand si cum?

Cardiologia este o specialitate prin excelenta clinica, in care comunicarea cu pacientul prin intermediul anamnezei , impreuna cu examenul fizic, au o pondere foarte mare in clarificarea diagnosticului...
colposcopia si biopsia cervicala

colposcopia si biopsia cervicala

Colposcopia este o procedura ginecologica de inspectare a vulvei, a peretilor vaginali si ai cervixului cu ajutorul unui colposcop, pentru depistarea eventualelor anomalii ale stucturilor acestora. Daca...
Displazia de Dezvoltare a Soldului (DDS)

Displazia de Dezvoltare a Soldului (DDS)

Soldul este o articulatie sferoidala. In mod normal, extremitatea superioara a osului coapsei (femurul) are o forma rotunda care se potriveste intr-o cupa de la nivelul pelvisului...
Ecografia 4D

Ecografia 4D

Ce este ecografia 4D in sarcina? Ecografia in sarcina este metoda sigura si neinvaziva de a monitoriza bebelusul din burta. Daca stii ce este ecografia 3D, atunci cunosti aproape totul și despre ecografia...
Substantele de umplere si Ridurile - Fillerele

Substantele de umplere si Ridurile - Fillerele

Principiul fundamental de functionare a substantelor de umplere este cel prin care se modifica schimbarile asociate imbatranirii.Astfel, scopul principal este ca pielea sa revina la conditia initiala:...